Alice Cooper, znani težkometalni glasbenik, pogovor in pričevanje

0
229

Alice Cooper, znani težkometalni glasbenik, pogovor in pričevanje

I: Veliko ljudi ve za vas, ampak le malokdo ve, da ste kristjan? Kako ste pravzaprav našli vero?

AC: No, sem pravzaprav popoln primer izgubljenega sina. Moj oče je bil pastor, moj dedek pa evangelizator, no, pravzparav sta bila obadva evangelizatorja. Oče moje žene je baptistični pastor. Moje otroštvo je bilo čudovito, zelo veselo. Otroci iz cerkve smo se veliko družili, se zabavali, otroštvo je bilo super. No, dokler nisem šel v srednjo šolo.
Takrat se je pojavila skupina Beatles. Spremljal sem jih in si dejal “to bi bilo pa zanimivo početi.” Biti v super uspešni skupini, imeti glasbene uspešnice in biti številka ena je tako, kot da bi na lotu zadel trikrat zapovrstjo. Dejal sem si, to nam ne bo nikoli uspelo. Pa smo se počasi prebijali in prebijali in prebijali. In se znašli takorekoč na vrhu. Nikjer v rock glabi nismo videli zlobnežev, zato smo si jih zamislili. Uporabili smo krščansko tematiko, saj smo tekste sestavljali iz tega, kar je bilo v nas. Imel sem razumevanje biblije. No, TBS se nas je definitivno bala, zaradi podobe, ki smo jo imeli. Vendar vam garantiram, da naših pesmi niso slišali. Peli smo o dobrem in zlu in pesmi so imele sporočilo, kot je “ne izberite zla.”

I: Zanimivo. Torej, če bi sestavljali envagelij po Alicu Cooperju, kako bi povzeli vaše sporočilo?
AC: No, takole, če pogledamo zgodbo npr. Jone, ki ga je požrl kit in slišimo razlage, kot so, veste, to so samo prispodobe… Ne, ne strinjam se s tem. Če tako piše, potem je tako bilo. In mi kdo reče “pa saj ne moreš tega res verjeti?” Odgovorim mu, “če je Bog ustvaril vesolje in zemljo, kako ne bi mogel verjeti tako preproste stvari.” To res ni težka stvar. Če je skrbel za mene tako zelo, da mi je rešil življenje kakih dvajsetkrat, veste, mi pomagal preživeti nešteto stvari in me pripeljal do sem, kjer sem in mi pomaga skozi izzive, ki jih imam kot kristjan v rock glasbi. Počutim se kot v taboru Filistejcev (Filistejci so bili sovražniki Izraela v stari zavezi biblije; op. prevajalca).

I: Kako to izgleda?
AC: Torej, vsak dan moraš živeti svoje življenje v veri. Vem, da to ni moj svet (t.j. njemu naklonjen svet, op. prev.). Vendar ga moram živeti. In to je moje pričevanje. Nikoli ne skrivam svoje vere in jo z veseljem delim v intervjujih, pogovorih… Je pa nikomur ne vsiljujem.

I: Izgleda, da raje živite svoje življenje, kot da bi se prilagajali nekemu stereotipu, kako naj bi zvezdnik-kristjan izgledal in živel svoje življenje.
AC: Če stopim ven in naredim napako, bo moje krščanstvo uničeno. Ljudje ne vedo, da ko postaneš kristjan, tvoje življenje zato ne bo lažje. Res je, tvoja duša bo našla mir v Bogu. Toda tvoje socialno življenje in življenje nasploh ne bo lažje. Znašel se boš pod mikroskopom. Včasih si mislim, da je televizijska evangelizacija satanov največji izum. Ljudje so postavljeni na nek prestol in ko nekega pridigarja najdejo s prostitutko, je vsak kristjan pod napadom. Hudič je zelo pretkan. Ne bo prišel z rogovi in repom ampak kot najbolj prebrisan prodajalec avtomobilov…

I: Povejte nam kaj več o svoji organizaciji Solid rock foundation, ki ste jo ustanovili s svojim prijateljem pastorjem Chuck Sawall-om.
AC: Verjamem, da če daš otrokom priložnost, imajo v sebi kreativnost od jutra do večera.
Če pride trinajstleten otrok iz šole, oče je preprodajalec droge, mama je nekje na ulici, tako brat kot sestra sta člana tolpe, ta otrok nima kaj veliko možnosti. No, dajmo mu priložnost. Lahko se uči kitaro, piše verze in besedila, igra ali trenira košarko… Pod pokroviteljstvom krščanskih poslovnežev in krščanskih ljudi, ki ničesar ne želijo od njih. Ne govorijo jim “moraš se naučiti biblijske citate.” Ne. S tem najbolje pokažemo, kdo smo. Dajemo jim varno mesto, prostor za razvoj kreativnosti, kjer imajo na voljo tudi svetovalce. Iščemo ljudi, ki bodo podprli projekt, kamor bodo lahko vložili svoj denar. Ne obstaja boljši način od tega.

V drugem intervjuju poudari, da so koncerti samo igra in drama na odru, medtem ko Alice Cooper zase pravi, da s starostjo postaneš prisrčnejši. Vsak dan bere biblijo in enkrat tedensko poučuje biblijske tečaje.

Prevod: TM