Noe (Noah), 2014

0
261

Noe (Noah), 2014

Dopolnitev:
Hollywoodski film Noe se je sprevrgel v popolno katastrofo. Sicer ne finančno, saj je uspel privabiti lepo število ljudi v kinematografe, težave je bila v scenariju. Tako ga je lasten režiser označil za najbolj nebiblijski biblijski film, krščanski kritiki pa niso mogli spregledati prevelikega razhajanja z biblijo. Takorekoč je od znamenite biblijske zgodbe ostalo bore malo.

Več o tem si lahko preberete in ogledate v članku na tej povezavi.

——————-

PRVOTNI ČLANEK

Biblija očitno postaja zanimiva tematika za Hollywood, saj v kratkem času napovedujemo dva nova biblijska filma, Noe in Božji Sin.

Russel Crowe, znan igralec (film Gladiator in številni drugi), bo zaigral Noeta, biblijskega očaka, ki mu je Bog zaradi njegove pravičnosti zaupal pomembno nalogo. V njegovem času se je krivičnost (nasilje…) razširila do te mere, da mu je Bog naročil, naj izdela ladjo, vzame na njo svojo družino ter dve predstavnika vsake vrste kopenske živali, ki diha.

Mimogrede, mnogi kritiki biblijo napačno citirajo in pravijo, da je nemogoče, da bi Noe na barko vzel dva predstavnika vsake živali. Vendar pa biblija tega ne pravi. V bibliji piše, naj Noe na ladjo vzame dva predstavnika svoje vrste, ne pa vsake pasme (razlika je velika – le dva psa, iz katerih so se potem razvili drugi – mikroevolucija, v primerjavi z dvema predstavnikoma vsake pasme, kar bi trenutno znašalo približno 700 psov, volkovi itd.
Več o teh primerjavah v članku Noetova barka – ali izračun drži?

Mikroevolucijo pa medtem ne gre zamenjevati z makroevolucijo. O makroevoluciji je prvi začel govoriti Darwin, teorija pa govori, da naj bi iz ene vrste živali nastale druge, iz preprostih v bolj zahtevne. Mogoče vas bo presenetilo, vendar znanstevniki, ki razlagajo to terorijo, priznajo, da nimajo prav nobenega dokaza(!) o tej teoriji. Evolucija je tako postala novodobna religija, ki poskuša zamenjati vero v Stvarnika. Več o evoluciji in stvarjenju v prihajajočem članku.

Pomislite, kako se je Noe počutil, ko se je skoraj sredi puščave lotil gradnje velike barke, dolge 137 metrov, ki je trajala precej časa. Kako se je počutil, ko je moral to razložiti svoji družini, kako se je počutil, ko so se mu posmehovali iz dneva v dan. Vendar Noe ni opustil svojega dela, tega, za kar ga je Bog izbral in poklical.

Oglejte si sicer odličen napovednik in kratek komentar na film, oboje v angleščini.

Vas zanima, kako je film na koncu izpadel?
Oglejte si ta članek.

Komentar k intervjuju z Russellom Crowom.