Krščanski biblijski pogled: Iluminati kot teorija zarote

0
246

Teorija o iluminatih pravi, da obstaja globalna elita, ki upravlja s svetom oz. išče načine, da prevzame oblast nad svetom. Različice teorije so številne in jih je težko povzeti, popularizirane so celo v zadnjih knjigah in filmih in so definitivno dosegle status kulta fikcije.

Če bi nekako želeli povzeti teorijo Iluminatov, bi to bilo nekako takole: Iluminati so se začeli kot skrivno združenje pod vodstvom jezuitov. Kasneje so se na zboru petih mož, po eden za vsak krak pentagrama, ustanovili “starodavni in razsvetljeni vidci Bavarije.” To so bili Luciferijanski prostozidarji najvišjega reda, posvečeni v prakse in misticizem vzhodnjaških umskih tehnik, ki so skušali razviti nadnaravne umske moči. Njihov domnevni plan in poslanstvo naj bi bila svetovna oblast za njihovega gospodarja (mnenje o tem, kdo naj bi to bil, se razlikujejo). Iluminati naj bi bili domnevno pogonska sila za prizadevanja za enotno oblast, enotna religijska načela in centraliziran nadzor nad svetovnim ekonomskim sistemom. Organizacije, kot so Združeni Narodi (UN), Svetovni denarni sklad (IMF), Svetovna banka in Mednarodno sodišče naj bi bile lovke Iluminatov. Glede na teorijo, Iluminati spodbujajo pranje možganov množic preko nadzora razmišljanja in manipulacije prepričanj z uporabo medijev (časniki, televizija, internet…), učnega programa v šolah in političnega vodstva. Iluminati naj bi imeli svojo elito in delegate, ki naj bi vplivali na največje banke sveta. Povzročali naj bi inflacije, recesije, ekonomske depresije in manipulirali s svetovnimi trgi, podpirali posamezne voditelje in prevrate ter slabili druge za dosego svojih ciljev.

Njihov domnevni cilj naj bi bil ustvarjenje in upravljanje kriz, ki naj bi posledično prepričali množice, da je globalizem s centraliziranim ekonomskim sistemom in enotnimi svetovnimi religijskimi prepričanji, nujna rešitev za svetovne težave. Tej strukturi, ki se jo običajno naziva “Nov Svetovni Red”, bi seveda vladali Iluminati.

Ali ima teorijo o Iluminati kaj osnove v krščanstvu oz. bibliji? Mogoče. V bibliji najdemo več prerokb o poslednjih časih, ki govorijo, da bo v poslednjih časih ena svetovna vlada, enoten denarni sistem in ena svetovna religija.
Večina razlagalcev biblijskih prerokb vidi t.i. “Nov svetovni red” pod kontrolo Antikrista, lažnega odrešenika poslednjih časov. Če je v teoriji Iluminatov in Novega svetovnega reda kaj resnice (in kaže, da jo vsaj nekaj je), potem je eno dejstvo za kristjana pomembno, da si ga zapomni: Bog je suvereno dovolil te dogodke, ki niso izven Njegovega popolnega načrta. Resnica je, da je vse pod Božjim nadzorom, ne pod nadzorom Iluminatov. Noben njihov načrt, pa kakršnegakoli razvijejo, ne more niti v najmanjši(!) meri spremeniti ali zaustaviti Božjega načrta za cel svet.
Če torej je kaj resnice v tej teoriji, so Iluminati nič več kot samo kmetje na šahovnici v rokah hudiča, orodja za manipulacijo v njegovem konfliktu z Bogom. Usoda Iluminatov bo ista kot usoda njihovega gospodarja, Satana/Luciferja, ki bo vržen v ognjeno jezero in bo mučen podnevi in ponoči, za vedno (Razodetje 20,10). V Janez 16,33 je Jezus dejal: “V tem svetu boste imeli težave. Toda bodite pogumni! Jaz sem svet premagal.” Za kristjane – kar moramo razumeti glede teorije o Iluminatih, je zajeto v besedah 1 Janez 4,4: “Vi, dragi otroci, ste od Boga in ste jih premagali, kajti večji je Ta, ki je v vas, kot ta, ki je v svetu.”

Avtor članka je S. Michael Houdman.
Prevod: Tadej Mihelič