“Ozdravljajte bolne…”

0
199

“Ozdravljajte bolne…”

Jezus je dal to naročilo svojim učencem (Matej 10, Luka 9): Oznanjajte in govorite – nebeško kraljestvo se je približalo. Bolnike ozdravljajte, mrtve obujajte, gobave očiščujte, demone izganjajte. Ko so se 72-teri učenci vrnili, izvemo naslednje: Dvainsedemdeseteri so se veseli vrnili in govorili: »Gospod, celo demoni so nam pokorni v tvojem imenu.« 18 In rekel jim je: »Gledal sem satana, ki je kakor blisk padel z neba. 19 Glejte, dal sem vam oblast stopati na kače in škorpijone ter na vsakršno sovražnikovo moč. In nič vam ne bo škodovalo. 20 Vendar se ne veselite nad tem, da so vam duhovi pokorni, ampak se veselite, ker so vaša imena zapisana v nebesih« (Luka 10).

Iz teh kratkih zapisov izvemo naslednje:
Jezus je dal naročilo Cerkvi (vernikom), naj oznanjejo nebeško kraljestvo.
Verniki naj ozdravljajo bolne, izganjajo demone…
Demoni obstajajo (mogoče se vprašaš – tudi tukaj v Sloveniji ali samo vAfriki).
Kljub avtoriteti in naročilu, ki ga je Jezus dal za opravljanje nadnaravnih del, nam reče, naj se raje razveseljujemo nad tem, da so naša imena zapisana v nebesih.

Kasneje je Jezus povedal svojim učencem še eno resnico in jo dvakrat poudaril: Resnično, resnično, povem vam: Kdor veruje vame, bo dela, ki jih jaz opravljam, tudi sam opravljal, in še večja kot ta bo opravljal, ker grem jaz k Očetu (Janez 14,12).
Jezusove besede so zelo natančne, prav kot govori beseda: Božja beseda je namreč živa in dejavna, ostrejša kakor vsak dvorezen meč in zareže do ločitve duše in duha, sklepov in mozga ter presoja vzgibe in misli srca (Hebrejcem 4,12).

Če torej  veruješ v Jezusa, si poklican v izpolnjevanje njegovih zapovedi. In obratno – neverujoči tega ne izpolnjujejo. Kristjani sicer mislijo, da je vera enako kot imeti neko mnenje o nečem. Odgovorijo, ja, Jezus je bil. Vendar že po kratkem vrtanju v njih, kako so lahko prepričani v Jezusa, se običajno končna z odgovorom, no, ne vem, tako so nas učili. Mogoče je to za koga šokantno, amapk to sploh ni vera!

Božja beseda pa pravi o veri naslednje:
Kajti če boš s svojimi usti priznal, da je Jezus Gospod, in boš v svojem srcu veroval, da ga je Bog obudil od mrtvih, boš rešen.

Brez vere ni mogoče biti Bogu všeč.
Vera je obstoj resničnosti, v katere upamo, zagotovilo stvari, ki jih ne vidimo.
Vera je torej neomajno zaupanje v stvari, za katere ni v vidnem še prav nobene osnove. Edino zagotovilo je obljuba v Božji besedi!

Nadalje lahko preučujete svetopisemska odlomke o veri na tej povezavi:
www.biblija.net

Zadnjič mi je eden od prijateljev med pogovorov zaupal, da bi želel poudariti zanimivosti in posebnosti svoje krščanske denominacije pri svojem delu, ki ga opravlja. Ker so te posebnosti z razlogom posebne, saj so brez prave podlage v Svetem pismu, sem mu svetoval, naj raje razmisli, ali želi, da njegovo delo odraža temeljne resnice Svetega pisma. Kaj ni bolj pomembno, da poslušamo Boga kot ljudi? Mar ne pravi beseda – Boga se je treba bati bolj kot ljudi?
Ali resnično mislimo, da ko bomo nekoč Bogu dajali obračun za svoje delo in nedelo, kaj pomenil izgovor – tudi drugi so tako delali? Ali pa predstavniki moje denominacije so me tako učili, in tudi moje starše. Bog želi, da najdemo čas za druženje z njim, da primemo v roke Sveto pismo, spoznavamo Njega ter začnemo z iskrenimi molitvami in pogovori. Mar ne pravi Jezus, ne molite kakor pogani, s praznim ponavljanjem, mislijo, da bodo prejeli, ker veliko govorijo. Bog je velik, Stvarnik vsega, vidi namene in vzgibe srca, bolj ceni kratek iskren pogovor kot kup praznega besedičenja.

Zagotovo je nekaj res.
Pohujšanje sicer mora priti, toda gorje tistemu, po katerem pride.
Ali kot se ponovno pogosto izpolnijo Jezusove besede o farizejih “Toda gorje vam, pismouki in farizeji, hinavci, ker pred ljudmi zaklepate nebeško kraljestvo. Vi sami namreč ne vstopate, tistim, ki bi radi vstopili, pa ne dovolite vstopiti.
Vidimo, da religija dostikrat prikroji pravila po svoje.

Polagam na srce in v premislek – vsem nam je bila dana svobodna volja, ustvarjeni smo po Božji podobi, Jezus je plačal ceno odrešenja in svobode za nas, poslal nam je Svetega Duha. Naj ne bo naše življenje zaman.
Dejal je “iščite in boste našli.” ter “Jaz sem pot, resnica in življenje. Nihče ne pride k Očetu, razen po meni.”

Dobro je tudi premisliti o naslednjih besedah – “če danes zaslišite Njegov glas, ne zakrknite svojih src.” Jezus sam je namreč dejal – “stojim pred vrati in trkam. Če kdo sliši moj glas in odpre vrata, bom stopil k njemu in večerjal z njim, on pa z menoj.”

Bog se želi razodeti vsakomur. Naj vas spodbudita k pomembnosti tega tudi sosednja članka – pričevanje pastorja Branka Dežmana ter filmska trilogija Darrena Wilsona.

Želim vam prave odločitve!

Tadej Mihelič,
VladavinaKraljestva.si